چه مواد غذایی برای وزن گیری نوزاد مناسب است؟
در دو سال اول زندگی وزن کودکان افزایش یافته و سریعتر از هر زمان دیگری از زندگی رشد میکنند. با این حال، برخی از کودکان با نرخ عادی افزایش وزن پیدا نمیکنند، که یا به علت تغییرات مورد انتظار مرتبط با ژنها، تولد زودرس و یا تغذیه ناکافی میباشد که ممکن است به دلایل مختلفی رخ دهد. تغذیه ناکافی گاهی اوقات کمبود رشد یا ناتوانی در رشد نامیده میشود.
تشخیص و درمان نوزادانی که به اندازه طبیعی افزایش وزن پیدا نمیکنند مهم است زیرا ممکن است نشانه تغذیه ناکافی یا یک مشکل پزشکی زمینهای باشد که نیاز به درمان دارد. تغذیه ناکافی میتواند عوارضی مانند ضعف سیستم ایمنی، رشد خطی کمتر از حد انتظار، قد کمتر از حد انتظار یا مشکلاتی در یادگیری ایجاد کند. این عوارض در کودکانی که برای مدت زمان طولانی کمبود تغذیه داشته باشند، شایعتر است.
در صورت عدم وجود مشکل و یا بیماری زمینهای، رعایت یک رژیم غذایی مناسب برای کودکان شیرخوار در کنار شیر مادر میتواند نقش بسیار مهمی در بهبود رشد و نمو کودک داشته باشد.
یکی از دغدغههای بزرگ مادران خصوصا پس از اولین زایمان این است که پس از شش ماه اول زندگی کودک شیرخوار خود، چه مواد غذایی را میتوانند به کودک بدهند و هر کدام از این مواد غذایی در چه سنی برای کودک مناسب است. برای افزایش وزن مناسب کودک بهتر است که رژیم غذایی مناسب برای وزن گیری کودک را تحت نظر یک متخصص تغذیه اجرا کنید. متخصصین ما در کلینیک .... قادر به ارائه بهترین رژیم غذایی برای ماههای مختلف زندگی کودک شما هستند. در صورت نیاز به کسب اطلاعات بیشتر و یا رزرو نوبت با شماره .... تماس بگیرید.
مواد غذایی مناسب برای افزایش وزن مناسب کودک شیرخوار
پس از طی شش ماه اول زندگی کودک، شیر مادر به تنهایی قادر به تامین مواد غذایی مورد نیاز برای کودک نیست و کودک برای رشد و وزن گیری مناسب نیاز به غذا دارد. مواد غذایی متفاوتی وجود دارد که میتوان از آنها در رژیم غذایی کودک استفاده کرد که از جمله آنها عبارتند از:
شیر
اگر در حال شیردهی هستید در این صورت شیر مادر بهترین انتخاب تا یک سالگی است و بعد از یک سالگی، میتوان سه وعده شیر گاو به کودک داد.
غذاهای مغذی سرشار از انرژی پر کالری
به جای غذاهای چرب، غذاهای سرشار از انرژی پر کالری وزن را بدون افزایش چربیهای بد در کودک افزایش میدهند. در صورتی که غذاهای چرب غیر مغذی پر کالری (مانند بستنی، شکلات، غذاهای فراوری شده) مصرف شوند، در این صورت عادات غذایی نامناسبی شکل میگیرند که تغییر آنها در آینده دشوار خواهد بود.
موز
موز را میتوان بعد از ۶ ماهگی به نوزاد داد. موز سرشار از فیبر رژیمی، پتاسیم و ویتامین ث بوده و منبع بسیار خوبی از ویتامین B6 و یک ماده غذایی سرشار از انرژی میباشد.
موز را میتوان بصورت پوره موز تهیه کرد و بعد از ۸ ماهگی به شکل پنکیک به کودک داد، و یا از آن فرنی درست کرده و بعد از یک سالگی نیز کیک موز تهیه کرد.
هلو
هلو را میتوان بعد از ۶ سالگی به کودک داد. هلو سرشار از فیبر رژیمی، نیاسین، ویتامین A و بخصوص منبع خوبی از ویتامین ث میباشد.
هلو را میتوان بعد از ۶ ماهگی بصورت پوره و بعد از یک سالگی بصورت اسموتی و میلکشیک تهیه کرد.
گلابی
گلابی را میتوان به عنوان یکی از اولین غذاهای جامد برای کودک و افزایش وزن وی مصرف کرد. گلابی یکی از میوههایی است که سرشار از آهن میباشد و منبع خوبی از فیبر رژیمی، ویتامین B6 و C نیز است.
گلابی را میتوان به صورت پوره،پوره سیب و گلابی و بعد از ۸ ماهگی نیز در پنکیک استفاده کرد.
نخود فرنگی
نخود فرنگی را نیز میتوان بعد از ۶ ماهگی به کودک داد. نخود فرنگی در میان مغذیترین سبزیجات قرار دارد که میتواند به عنوان اولین غذای جامد نوزاد استفاده کرد. این سبزی سرشار از فیبر رژیمی، تیامین، ویتامین ث و منیزیم، نیاسین، فسفر، ویتامین A و B6 میباشد.
نخود فرنگی را میتوان بصورت پوره و سوپ سبزی استفاده کرد.
سیب زمینی شیرین
سیب زمینی شیرینی یک غذای بسیار عالی برای نوزاد است که از ۶ سالگی میتوان از آن استفاده کرد.
سیب زمینی شیرین دارای چربی اشباع بسیار کم، سرشار از فیبر رژیمی، منیزیم و پتاسیم، ویتامین B6، ویتامین A و C است. آن را میتوان بصورت پوره، پنکیک و سوپ استفاده کرد.
گوشت
مرغ را میتوان بعد از ۸ ماهگی مصرف کرد. مرغ سرشار از نیاسین، فسفر، منیزیم، ویتامین B6 و B12 و نیز کلسترول است، بنابراین میتوان یک بار در هفته به کودک داد.
تکههای گوشت مرغ را میتوان جوشاند یا بصورت پوره مرغ، سوپ مرغ، و برنج و مرغ استفاده کرد. شما همچنین میتوانید آب مرغ را تهیه کرده و در غذای کودک بگنجانید.
پنیر
پنیر را میتوان بعد از ۸ ماهگی استفاده کرد. پنیر سرشار از فسفر، کلسیم و سلنیوم است.
تکههای پنیر را میتوان به صورت لقمه به کودک داد و یا سالاد میوه همراه با پنیر تهیه کنید.
میوههای خشک
میوههای خشک از جمله بادام، پسته، انجیر، بادام هندی سرشار از انرژی بوده و غیر چاق کننده هستند.
میوههای خشک را میتوان پودر کرد و در تقریباً تمام غذاها مورد استفاده قرار داد. باید توجه داشت که میوههای خشک میتوانند باعث آلرژی در برخی کودکان شوند.
گندم کامل
گندم اغلب توسط بسیاری از افراد به عنوان یک غذای افزایش دهنده وزن در نظر گرفته نمیشود، اما استفاده از گندم کامل در غذای کودک باعث افزایش وزن پایدار در کودک میگردد. این ماده غذایی یک منبع عالی از فیبر رژیمی با چربی کم است.
گندم کامل را میتوان بصورت هریسه سویای گندم، فرنی گندم، پنکیک گندم کامل، هریسه گندم، هریسه لوبیا و گندم استفاده کرد.
جو دوسر
غذای دیگری که بطور غیر مستقیم باعث افزایش وزن کودک میشود، جوی دوسر است. جوی دوسر دارای میزان کمی چربی اشباع و کلسترول است و سرشار از منگنز، منیزیم، تیامین و فسفر است. جوی دوسر تنها غلاتی است که حاوی حبوبات مانند پروتئین است.
آووکادو
آووکادو را میتوان بعد از ۶ ماهگی مصرف کرد. آووکادو سرشار از فیبر رژیمی و مقدار پایین چربی اشباع است.
آووکادو را میتوان بصورت پوره و بعد از یک سالگی بصورت میلکشیک و اسموتی تهیه کرد.
روغن زیتون
روغن زیتون دارای چربی تکسیرنشده بیشتری نسبت به روغنهای دیگر بوده و یک گزینهی سالمتر از روغن سایر سبزیجات میباشد. غذای کودک را میتوان با روغن زیتون خام تهیه کرد.
تخم مرغ
تخم مرغ را میتوان بعد از ۸ ماهگی استفاده کرد. ابتدا با زرده شروع کنید و سپس سفیده را نیز به آن اضافه نمایید زیرا پروتئینهای موجود در زرده و سفید باعث آلرژی در کودکان میشوند.
تخم مرغ سرشار از پروتئین و چربی اشباع است. آن را میتوان بصورت آب پز یا نیمرو و یا پنکیک و پودینگ تهیه کرد.
روغن نارگیل خام
روغن نارگیل به افزایش وزن و تسهیل هضم در کودکان کمک میکند. میتوان آن را هنگام پختن غذای کودک اضافه کرد.
روغن نارگیل به افزایش وزن و تسهیل هضم در کودکان کمک میکند. میتوان آن را هنگام پختن غذای کودک اضافه کرد.